С хоро на мегдана честват празник в Калитиново

07:22, 02 авг 15 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С обощоселско хоро на мегдана ще отбележат празника си днес жителите на старозагорското село Калитиново, който съвпада с Илинден по стар стил.

Преди 138 години по време Руско-турската война през 1877-1878 г край селото, което тогава се наричало Джуранлии, се водят епични боеве.

Затова и в началото на тържествата, които започват в 9.00 часа, с минута мълчание, ще се отдаде почит към загиналите по време на сраженията. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите руски войни. 

Празникът ще продължи с изпълнение на състави от пет съседни старозагорски села, уточни  кметът на Калитиново Николай Николов. В илинденското тържество ще се включат с програма читалищни формации от селата Хрищени, Братя Кунчеви, Змейово, Малко Кадиево и Преславен, както и калитиновски ромски съмодеен колектив.

По време на празника поздрав ще отправи и певческата група и самодейният танцов състав при местното читалище НЧ “Благоразумие 1927“.

Тържеството по случай Илинден ще завърши с общо „Хоро на мегдана“.

Славна е историята на село Калитиново, свързана с Руско-турската война 1877-1878 г. Люта е битката при Джуранлии, в местността „Келеш курия”, разказват хората от селото. Геройски се сражават, рамо до рамо, български опълченци и руски воини срещу многобройната турска войска.  Поляните са покрити с телата на геройски загиналите. По-късно жителите на селото полагат  съхранените кости на убитите руски войници и български опълченци в  могилна гробница.

След Освобождението селото по достойнство получава името на защитника на Самарското знаме, легендарния подполковник Павел Калитин.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама