Празниците в Долината на тракийските ще са три дни

15:37, 27 авг 15 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетото издание на Празниците в Долината на тракийските царе“ започва в Казанлък утре. В продължение на три дни то става емблема на културния живот в Града на розите.

 Официалното откриване  е утре от 20.30 часа на пл. „Севтополис“. То включва традиционното връчване на награда „Професор Александър Фол“ за 2015 г.

За първи път наградата е връчена през 2005 г. по време на първото издание на Празниците. Призът „Проф. Александър Фол” е учреден с решение на тогавашния Общински съвет в Казанлък и  представлява статуетка на митичния Орфей и парична награда. 

Досега носители на приза са д-р Георги Китов, който със своята експедиция ТЕМП направи епохални открития в Долината, ст.н.с. Мария Чичикова, проф. Людмил Гетов, проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов, Диана Димитрова, доц. Георги Нехризов. Церемонията дава старт на поредица от атрактивни  културни събития,  научни форуми и експозиции, които превръщат Казанлък в желана туристическа дестинация.

Емблематично събитие за Празниците е международната научна конференция под наслов „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Научен форум на археолози, траколози, учени и експерти,  работещи в областта на тракологията. Форумът по традиция се съпътства от поредица  прояви като дискусии, изложби и опознавателни туристически турове.

 

Две нови книги ще бъдат представени в дните на Празниците в Долината на тракийските царе. Едната е „Казанлъшката гробница”  с автор Меглена Първин, главен уредник при Исторически музей „Искра” в Казанлък, а другата е  книгата на Диана Димитрова от НАИМ при БАН - „Гробницата на цар Севт III в могила Голяма Косматка”. Авторката е участник в археологическите проучвания и заместник-ръководител в екипа на доц. д-р Георги Китов, който разкри монументалното съоръжение през есента на 2004 г.

В програмата на празниците е включен „Панаир на тракийските занаяти“,  „По стъпките на траките“ – екопоход до Мегалита край Бузовград и възстановка на тракийски ритуал и др.

 

В рамките на Празниците тази година ще се проведе Първият джаз фестивал в Долината на тракийските царе. Идеята за джаз форума е на известната певица Надя Тончева - от квартет „Траяна" и настоящ преподавател по поп музика в музикалното училище „Христина Морфова" в Стара Загора. В трите фестивални вечери от 28 до 30 август, в централната част на Казанлък свои концерти ще изнесат известни музиканти като Ангел Заберски- син и неговото трио, Васил Петров, самата Надя Тончева със своя формация, Стоян Янкулов- Стунджи- барабани, казанлъчанинът  Борислав Ясенов – флейта и още популярни изпълнители.

В празниците могат да се видят още интересни събития като „Тракийски стан“ – демонстрация на тракийски бойни изкуства; бодиарт ,,Тракийски мотиви от Долината на  розите”; ревю на тракийско облекло с дегустация на вино; анимации за деца в Долината на траките.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама