Над 20 хиляди очакват на русофилския събор край яз. „Копринка”

18:16, 27 авг 15 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 20 хиляди приятели на Русия се очаква да се съберат на традиционния събор край яз. „Копринка” , съобщиха от Областния съвет на БСП в Стара Загора.

Тази година той ще се проведе на 5 септември.  Богата литературно-музикална програма, подготвена от Национално движение „Русофили”, включва представяне на всички победители в националните фестивали, изпълнения на професионални и самодейни състави от България и Русия, многообразни фолклорни и артистични прояви.

Движението вече 12 години работи за запазването на историческите духовни православни и славянски традиции, развитието на културните, научни, икономически, образователни и спортни връзки с руския народ. Един от приоритетите на НД „Русофили“  е изучаването на руския език в страната. В България са построени 430 паметника на героите от Руско-турската война от 1877-1878 г. и повече от сто на съветски воини. Всяка година в страната се провеждат конкурси за детски рисунки и съчинения, като по този начин се провокира интересът към руската култура и език.

Още преди началото на Събора, на 4-ти септември, русофилите се събират на връх Шипка, за да почетат подвига на загиналите там руски воини и български опълченци. Полагат цветя и венци на Паметника на свободата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама