„Умни” лампи светват в Гълъбово

08:07, 10 окт 15 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интегрирана система за улично осветление с най-модерните енергоспестяващи лампи, комбинирани с цялостно видео наблюдение ще заработи до края на месеца в Гълъбово.  Общината е първата в страната, която въвежда осветление с  „умни” LED лампи в град Гълъбово и десет села, съобщиха от администрацията.

 Стойността на инвестицията е 2.7 млн. лв. и се поема напълно от фирма ДЗЗД „Респромгруп” София. Пилотният проект се осъществява по т.н. „еско-договори”, при които рискът е за сметка на инвеститора. Очаква се сметките за осветление да намалеят  с 42-44%, да се намалят значително и въглеродните емисии, да се сведат да минимум  разходите за поддръжка на системата.

2400 са новите лампи, произведени в България и отговарящи на всички съвременни стандарти. На възлови и рискови места, заедно с тях ще се монтират и камери, които ще подават сигнал непрекъснато в полицията. Доказано е от опита на Барселона и Франкфурт /единствените градове в  Европа с такава единна система за сигурност и икономии/, че битовата престъпност спада наполовина. Ще се изгради команден център, който автоматично ще следи за интензитета на светлината и ще има връзка с метеорологичните станции. Например, ако в село Главан падне мъгла, уличното осветление там ще се включи по-рано и ще свети по-дълго от това в село Априлово, например, където времето е ясно. При пълнолуние пък, силата на осветеност от лампите ще бъде по-малка в сравнение с безлунна нощ. Разликата в минути от най-източното до най-западното село по отношение на изгрева и залеза, също ще се отразява на времето за светване и изгасване, както и в силата на светлината. Системата има и предупреждаваща роля, защото ще следи нивото на водата в яз. „Розов кладенец”. При бързо покачване от наводнение се подава ранен сигнал за предупреждение, за да се вземат адекватни мерки и да се предотвратят големи щети от преливане.

Еско-договорът защитава напълно интересите на Общината. Фирмата инвеститор е заложила определен процент на намаляване на разходите за улично осветление. Ако по една или друга причина той не се постигне, това е за нейна сметка, защото тя е поела за 10 години гаранциите за пълно затваряне на цикъла – от изграждането, монтирането, обучението, поддръжката до крайните резултати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама