Заловиха тихо и мирно 43-ма бежанци край Раднево (обновена)

11:29, 22 окт 15 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 43-ма мъже, самоопределящи се като бежанци от Афганистан и Пакистан, са заловени край Раднево, съобщиха от полицията.

На 21 октомври в 18,30 часа в Районното управление „Полиция” в Раднево е получен сигнал от собственик на язовир, намиращ се на около 2-3 км източно от село Тополяне, че е забелязал голяма група непознати хора. Най-напред местните помислили, че това са крадци и затова подали сигнала.  

На място пристигнали петима полицаи с полицейско куче. Бежанците били млади мъже между 18 и 35 години, в добра спортна форма. Между тях имало и четири малолетни момчета, две от които 5-годишни. Те се самонастанили в два фургона, които се намирали край язовира. Полицаите ги заварили тъкмо преди да вечерят.

Чужденците не са оказали съпротива. Държали се мирно и тихо, само се оплакали, че са много гладни. Нямали документи за самоличност.

Снощи няколко от тях разговаряли на английски с полицаите. Днес вече е пристигнал преводач от езика пущу, на какъвто говорели повечето от мъжете в групата.

Те обяснили, че са вървели пеша от турската граница до Тополяне (около 70-80 км). Не познавали хората, които ги превели през браздата. Разказвали за мъже облечени в черно и с маски, които им обяснили как да преминат границата и да се насочат към вътрешността на страната. Други пък разказали, че преминали границата край Лесово, каналджии ги докарали с микробуси до мястото край язовира и им обяснили, че вече са пред София.

Повечето от задържаните са изказали желание да отпътуват за Германия.

Една част са оставени в ареста в Раднево, а останалите са в арестите на Първо и Второ районни полицейски управления в Стара Загора.

Работата по случая продължава, незаконно влезлите в страната чужденци ще бъдат настанени в бежански лагери.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама