Разрушен път застрашава живота на хората от Селце

13:40, 25 ное 15 25 714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътят за мъглижкото село Селце е опасен за хората. Ерозията и свлачищата през последните години са довели до почти пълно разрушаване на пътната настилка, сигнализираха читатели на topnovini.bg.

„Крайно време е да се направи необходимото за пътя. Изпотрошихме колите си, автобусите отказват да пътуват до Селце и хората живеещи там, като че са извън държавата. Нито продукти от първа необходимост могат да си купят, нито здравна помощ при нужда да ползват, а данъци плащат на тази държава”, коментират жители на планинското селце. „Да се помисли сериозно. Все пак живеем в 21-ви век, пътят да се оправи и то преди да паднат снеговете”, настояват хората.

Проблемът с пътя е от години. През юни  в община Мъглиж бе проведено работно съвещание с областния управител на Стара Загора, кмета на Мъглиж, представители на Областно пътно управление, на „Пътна полиция”, на Горско стопанство Мъглиж, на дърводобивни фирми, които работят в региона, както и с жители на селото. Според специалистите ерозията на земна и скална маса, и свлачищата почти напълно са разрушили пътната настилка. Минаващите тежкотоварни камиони на дърводобивните фирми разбиват и малкото останал асфалт. Допълнителни опасности създава и фактът, че пътят е изключително тесен и по него е невъзможно разминаването на тежък камион с друго превозно средство.

За хидрологически проучвания, за оширяване и асфалт на участъка от 17.5 км ще бъдат необходими около 10 млн. лв. Тези средства не могат да бъдат осигурени в момента и трябва да се търсят други начини поне за частично решаване на проблема.

Вече е ограничено движението на тежкотоварни автомобили по пътя. По него могат да се движат само триосни камиони с тежина до 5 тона на една ос.

„В момента по пътя има 6-7 пропаднали участъци, което крие сериозен риск за здравето и живота на хората, които преминават. Ако не бъдат предприети незабавни мерки по възстановяването му, опасността става все по-голяма”, коментира Душо Гавазов, зам.-кмет на община Мъглиж. Общината вече има готов проект, с който да кандидатства за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Нужните са 642 хил. лв., с които поне отчасти да се възстанови пътната настилка.

По думите на Гавазов, наближаващата зима и очертаващите се снеговалежи в района, ще доведат на практика до затваряне на пътя. Това пък ще лиши около 380 души, постоянно живеещи и собственици на вилни имоти, от социални и здравни услуги, и ще ги откъсне от света. Това ще лиши от възможност за посещение и туристите, които идват в селото, наречено „райско кътче” в пътеписите им.

„През зимата снегът и ледът така запълват дупките по пътя, че си като в бобслей, не можеш да излезеш от улея, караш надолу и се надяваш да оцелееш и този път”, разказват хората от Селце. „Трябва ли да има погубен човешки живот, за да се ремонтира пътят”, питат хората от селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама