Наградиха плувкиня спасила шофьор на тролей в Стара Загора

14:43, 18 яну 16 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученичка от Спортното училище „Тодор Каблешков” в Стара Загора получи награда за спасяването на припаднал шофьор в тролейбус от градския транспорт в Стара Загора.

На 15 януари около 10 часа, деветокласничката Мария Стоилова, заедно със съучениците си, се качила на тролейбус №2, за да отиде на тренировка.

По време на движение между Професионална гимназия по ветеринарна медицина и АПК на шофьора му прилошало, той изпуснал управлението и тролеят застанал перпендикулярно на пътя. Кондукторката започнала да вика за помощ. Повечето от пътниците не реагирали, изпаднали в паника.

Мария, която била в задната част на тролея, бързо се придвижила напред, избутвайки пътниците, и стигнала до шофьорското място. Без да губи самообладание, момичето вдигнало главата на 43-годишния шофьор Филип Тодоров, който бил паднал върху волана. Видяла, че е в безсъзнание.  Ударила му два шамара, но той не реагирал. Тогава момичето забелязало, че си е глътнал езика. Успява да отвори устата му и да извади езика. Шофьорът се свестил и благодарил на момичето. По-късно е извикана линейка.

Днес в Спортното училище Мария бе наградена с грамота за благородната си постъпка. "Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх", разказа девойката. След това успокоила мъжа, намерила и вода да го напръска.

" На тръгване от последната спирка всичко беше нормално, шегувахме се с кондурката. На спирката до бившия ресторант "Тракия", както обикновено, се качиха група ученици от Спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен”, разказва шофьорът Филип, който има 18-годишен стаж.  След това разбрал, че припадъкът е заради събиране на двете граници на кръвното налягане.

Шофьорът дойде лично да благодари на Мария в училището.

Девойката е възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Мария Терезия" в Стара Загора. Тя живее там от девет години, тъй като майката не можела да се грижи за нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама