Проверяват мюсюлманското общежитие в Крън

14:35, 10 фев 16 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Разпоредена е проверка на мюсюлманското общежитие в град Крън. Трябва да се установи дали там има деца, колко са, кои са родителите им и т.н.”, съобщиха от Окръжна прокуратура Стара Загора. Проверката  се извършва от Районна прокуратура Казанлък.

Мюсюлманското общежитие, което е собственост на Сдружение „За подпомагане и култура”,  не за пръв път е обект на проверки и затваряне. От години то работи в нарушение на законите, като предоставя подслон на деца, без да има лиценз затова, и там се водят курсове по ислям.

През 2013 г. по настояване на и Дирекция "Социално подпомагане", отдел "Закрила на детето" Казанлък децата, които живееха там,  трябваше да бъдат изведени от общежитието, тъй като Сдружението „За подпомагане и култура” не притежава лиценз за предоставяне на социална услуга.  В Административен съд Стара Загора обаче бяха заведени дела от родителите на децата (основно от Гоцеделчевско), които не пожелаха да ги отведат по домовете им.  Старозагорските съдии отхвърлиха исковете, същото  направиха и колегите им от Върховния административен съд.  

Децата уж бяха изведени, но по-късно се оказа, че общежитието продължава да работи.

По искане на Окръжна прокуратура Стара Загора на 21 юли 2015 г. Старозагорският окръжен съд прекрати съществуването на Сдружение „За подпомагане и култура”.  Решението обаче бе обжалвано пред Апелативен съд Пловдив, който още не се е произнесъл.

От делото в Старозагорския съд стана ясно, че сдружението е регистрирано на 13.12.2004 г., а с това име от 2008 г. В исковата молба се посочва, че на 6 ноември  2014 г. от Регионален инспекторат по образованието, съвместно с отдел „Закрила на детето" Казанлък е била извършена комплексна проверка, възложена от Окръжна прокуратура Стара Загора. При нея е установено, че Сдружението предоставя социална услуга на деца, които живеят в сградата на общежитието, без да има лиценз от Държавната агенция за закрила на детето. Освен това се извършва и религиозно образование в нарушение на Закона за народна просвета. Твърди се, че в общежитието след подадени декларации за съгласие от родителите били настанени 10 ученика за периода на учебната година -15.09.2014 г. до 30.06.2015 г. За учениците е осигурена възможност за самоподготовка, имало възпитател и негов помощник. Родителите на учениците заплащали месечна такса. Децата посещават различни светски училища, а в общежитието учели ислям ежедневно,  по програма на Главно мюфтийство. Безспорно е установено, че Сдружението е предоставяло комплекс от социални услуги, за извършването на които, се изисква лиценз, а при извършената проверка на 6 ноември 2014 г. то не имало такъв.

От Сдружението пък твърдят, че не е налице предоставяне на социална услуга, а децата са там като туристи. За всяко дете има молба и декларация-съгласие от родителите. Причините за настаняване на децата в туристическия обект са, че родителите се чувствали много по-сигурни за тях през времето на учебната година. Настаняването им в общежитията от системата на образованието не било желано, тъй като битовите условия били лоши. Сдружението не осъществявало религиозно образование,  само предоставяло възможност за организиране на курс по изучаване на ислям.

Съдиите обаче припомнят, че е имало и предишно дело от 2013 г., с което е отхвърлен иска на Прокуратурата, тъй като децата са били изведени от общежитието. Оказва се, че след приключване на това дело дейността отново е възобновена, като отново са настанени десет деца при същите условия. Според магистратите  сдружението извършва дейност, която противоречи на закона и затова го прекратява. Решението обаче е обжалвано пред Апелативен съд Пловдив, който още не е е произнесъл.

Междувременно на 19 януари т.г.  Административен съд Стара Загора отхвърли жалбата на „Адо 99” от град Крън (фирмата на която СНЦ „За подпомагане и култура” е предоставило общежитието за ползване ), против заповед от 19.06.2015 г. на кмета на община Казанлък, с която е отказано определянето на обекта като  „пансион” . Общинската експертна комисия по категоризиране на туристически обекти  в Казанлък е отхвърлила заявлението, с мотив, че съществуващата жилищна сграда е общежитие и не е годна да бъде туристически обект – пансион. Това потвръждава и съдебно-техническата експертиза. Затова и съдът отхвърля  жалбата на „Адо 99”. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Така или иначе, с различни хватки – извеждане на децата, връщането им  като „туристи”  в пансион и т. н., дейността в общежитието продължава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама