Уникална сбирка къта колекционер от Стара Загора

16:07, 14 фев 16 / Любопитно 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникалната колекция от 2400 малки бутилки за алкохол и 3100 чаши за бира е събрал старозагорецът Петьо Нейчев. Колекционерът е създател на първия у нас Музей на малкия алкохол.

„Всичко започна с един подарък през 1979-та година. Баща ми беше в ГДР и ми донесе пет малки шишенца по 50 г с алкохол”, разказва Нейчев. След това с негов приятел купили още десетина от тогавашния Кореком  и така се почнало.

37 години по-късно колекцията на Петьо Нейчев вече наброява 2400 бутилчици, но ще продължава да расте, категоричен е старозагорецът.    Сред шишенцата има подаръци от приятели, бутилчици, закупени от емблематични места по света, включително и личен дар от италианския певец Джани Моранди, с когото Нейчев се запознава като студент, на футболен мач в София. Това били част от „сантименталните” му уникати. Всички са пълни с оригиналния алкохол, никога не е отварял нито една.

 Другата страст на Петьо Нейчев е колецията от бирени чаши. В момента има 3100 от 115 държави. И двете хобита не са леки за практикуване. Събирането на малки бутилки не е евтино удоволствие - има шишенца, чиято цена може да стигне и 100 евро, за колекционирането на бирени чаши пък се иска умение да убеждаваш и да говориш, разказва колекционерът.  Според него, не е толкова важно че има 3100 чаши и 2400 шишенца, приятелите и съмишлениците са по-важни, както и местата, откъдето ги е получил.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама