Хиляди старозагорци ще носят 300-метровото знаме на Националния празник

07:22, 03 мар 16 25 1172 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди старозагорци се очаква да се включат в паметното шествие получай Националния празник - Трети март и да участват в пренасянето на най-дългото знаме у нас, в похода му към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, съобщиха от Общината. Има огромен интерес към участие в инициативата. Шествието ще тръгне в 11.00 часа от площада пред Общината.

В навечерието на празника на четирите входа на Стара Загора бяха поставени нови трибагреници на пилони с дължина около двадесет метра.

„Надявам се, паметното шестие да се превърне в традиция. Да събудим заспали национални чувства и да се почустваме горди, че сме българи”, призова Ивелин Керанов, главен сценарист на тържествата. Той пожела и в Стара Загора, както в Калофер, да идват патриоти, за да участват в похода на знамето.

Отново колоната ще поведе реплика на Самарското знаме, носено от бойците на прабългарската школа „Бага Тур”, в шествието ще се включат и представители на дружество „Традиция”, ученици, обществени организации, военни и много граждани.

 За пръв път, по идея на кмета Живко Тодоров, трибагреникът извървя трикилометровия маршрут, носен от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада в Стара Загора м.г. Сега то отново ще бъде носено от военни, но ще се включат и много граждани.

Кулминацията ще е на хълма, където българското опълчение получава своето бойно кръщение и което местните хора наричат „старозагорската Шипка“.  Знамето ще бъде издигнато на  монумента „Самарското знаме”.

Родопски каба гайди на участници в ансамбъла на Петър Янев, ще огласят местността, по време на издигането на флага.

В тържествата в Стара Загора ще се включи и военият министър Николай Ненчев.

От 19.00 часа на площада пред Общината  ще започне тържествена заря-проверка с празнични илюминациии

След това група „Епизод” ще изнесе концерт за старозагорци по повод празника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама