Изследват 180 първолаци за затлъстяване в Старозагорско

11:05, 19 мар 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деца от девет училища в Старозагорско  ще бъдат изследвани за затлъстяване, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Общо 180 деца в първи клас ще участват в проучването.

Дейностите са част от Трето национално представително проучаване в рамките на „Европейска инициатива на Световната здравна организация за наблюдение затлъстяването при децата”.

 Националното прочуване ще бъде за оценка разпространението на затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас.  То се организира от Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи.  Според  данни на Националния център  близо 30% от първолаците у нас  страдат от затлъстяване.

 В националната репрезентативна извадка са включени 3500 деца в първи клас на възраст 7 години. На принципа на случайния подбор са определени 185 училища в страната, в които ще бъде проведено изследването, като за област Стара Загора са определени 9 училища. Проучването ще се извърши от експерти на РЗИ Стара Загора, в периода март-май. То включва  антропометрични измервания на 180 деца и анкетно проучване в семейството и училището. Проектът се провежда и в много европейски страни. Националният център за обществено здраве и анализи, заедно със Световната здравна организация, ще анализира данните, събрани във всички  участващи училища.  Те ще се включат в националната база данни и международната база данни на Световната здравна организация.

Цялата информация, предоставена от децата, ще бъде обработвана с пълна конфиденциалност, уточняват от РЗИ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама