Расте броят на болните от туберкулоза в Стара Загора

06:47, 24 мар 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още два случая на заболели от туберкулоза са регистрирани през изминалата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция  (РЗИ).  От началото на годината вече девет души са били покосени от коварната болест.

Седем от заболелите са от Стара Загора, един от Раднево и едни от село Ковач. Статистиката е тревожна, защото за цялата 2015 година болните са били 10, отново най-много в Стара Загора.

„Обединени в борбата срещу туберкулозата” е мотото, с което се отбелязва днешния Световен ден за борба с туберкулозата. Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане край на епидемията от туберкулоза.

Всяка година в света се регистрират 9 милиона нови случая на туберкулоза и умират 1,5 милиона души от болестта. Всеки ден в света има нови  24 000 заразени, 4 000 починали и 8 000 неоткрити случаи. Въпреки усилията ежегодният спад на заболеваемостта от туберкулоза е недопустимо нисък. Без поставена диагноза или без лечение са 3,3 милиона души. Делът на неоткритите случаи на туберкулоза остава непроменен.

В България общият брой на болните с туберкулоза през 2014 г. е 1 872 души спрямо 3 150 пациенти през 2008 г. Най-рискови групи за туберкулоза у нас са: лишени от свобода,  инжекционно употребяващи наркотици, лица от ромска общност, хора, живеещи с ХИВ,  злоупотребяващи с алкохол, лица с инсулинозависим диабет, децата на улицата, лица, търсещи убежище. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

До края на седмицата в рамките на инициативата „Дни на отворените врати” се извършват безплатни изследвания за туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение на пневмо фтизиатрични заболявания  (Тубдиспансера) в Стара Загора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама