„Мини Марица-изток” плаща обезщетения в село за заличаване

16:34, 31 мар 16 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 101 са имотите в радневското село Бели бряг, за които собствениците или наемателите ще получат обезщетение  от „Мини Марица-изток” , съобщиха от въгледобивното дружество. Жителите ще бъдат изселени, заради разработването на минното находище в землището на селото, а то ще бъде заличено.

Те са определени след преброяване, социологическо проучване и анализ на документите за собственост. Жителите на Бели бряг, които са с напълно регистрирано право на собственост, тези, които са в процес на легализация и тези, които ползват имот под наем, след придобиване на УПИ от „Мини Марица-изток” ЕАД на доброволен принцип или чрез отчуждаване ще бъдат обезщетявани по законовия ред. След  31. 03. 2016 г. самонастанилите се лица на територията на селото, без установени вещни права няма да бъдат обезщетявани от Дружеството. Списъците са оповестени днес в кметството на с. Бели бряг и са депозирани в общинската администрация на Раднево. 

Това са част от предвидените дейности в първия по рода си за България екшън план по преселване на населено място. При изработването му експертите на „Мини Марица-изток”  се придържат стриктно към българското законодателство и добрите европейски практики, като си дават сметка за интересите и настроенията на населението на Бели бряг, уточняват от дружеството.

Причината за преселването на жителите е напредването на минните работи в рудник „Трояново-север” и необходимостта да се изземат въглищата от землището на населеното място.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама