Продават на търг завода на „Техногипс” край Ковачево

09:56, 01 апр 16 25 2944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заводът на „Техногипс” край радневското село Ковачево за производство на гипсокартонени плоскости се продава на търг от старозагорски частен съдия-изпълнител.

За публична продан се предлагат 14 сгради, свързани с основната дейност на завода. Кандидатите ще наддават за две производствени халета, склад за суров гипс, подготвителна, компресорна, помпена и разпределитени станции и др. съоръжения.

Началната тръжна цена на имота е 13 228 708.50 лева.

Нададавателни предложения ще се приемат от 9 април до 9 май т.г. в канцеларията на Районен съд Раднево.

Върху имота има особен залог за цялото предприятие на УниКредит Булбанк и ОББ за 33 044 072 евро.

Заводът бе открит през 2009 г. и работи в три направления-калцинация на гипс от сероочистките на ТЕЦ „Марица-изток 2”, производство на гипсокартонени плоскости и сухи смеси. Заради инвестицията от 95 млн. лв. дружеството „Техногипс” е отличено с приза „Инвеститор на 2009”.

През февруари м.г. обаче Обединена българска банка и УниКредит Булбанк предупредиха за опит за кражба на завода, чието изграждане са финансирали, чрез офшорна компания. Според тях заводът "Техногипс", собственост на "Балканстрой", е бил построен с кредит, обезпечен със залог на цялото търговско предприятие на "Техногипс" и на отделни негови активи. След като длъжникът спира да превежда вноските си по заема двете банки предприемат действия по принудително събиране на кредита. Паралелно с тях офшорната компания "Инвенто Бизнес Корп.", регистрирана на о-в Тортола (Британски вирджински острови), с капитал от 100 щатски долара, предприема координирани с длъжника действия, които препятстват законосъобразното удовлетворяване на банките от заложеното имущество.

"Установяваме прилагане на добре позната схема да се използва анонимността на офшорни компании при опит за ограничаване и практическо обезмисляне на законовите права на кредиторите. Случаят показва явен стремеж за отнемане възможността на кредиторите да се ползват от предоставената им от закона защита, като съществува риск да се проведе процедура по продажба на заложените активи без реално разгласяване, ред и правила за участие, с което имуществото да се продаде на предварително определен единствен облагодетелстван купувач” се казва в съобщение на банките.

Дали ще има и кой ще е купувачът ще стане ясно на 10 май т.г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама