Мъглиж ще води проект на три общини

09:25, 23 апр 16 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Община Мъглиж, в партньорство с общините Гурково и Казанлък, участва в проект с възможност за финансиране от няколко европейски фонда”, съобщи зам.-кметът Душо Гавазов. Подготвяният проект е от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

За първи път при реализирането му се въвежда подходът „Водено от общностите местно развитие“, създават се и Местни инициативни групи (МИГ). В рамките на проекта се подготвя Стратегия за местно развитие, която включва многофондово финансиране.

„Това е една особена симбиоза, която се създава между публичен сектор -  общините, които участват в сдружението,  реалния сектор - бизнеса и неправителствения сектор. Физически лица, които определят своята принадлежност към нестопанския сектор, също влизат в тази група”, обясни Гавазов.

Анализът сочи, че в района има потенциал за развитие, преработващата промишленост може да стане експортен отрасъл, има много добри условия за отглеждане на етерично маслени култури  и т.н.

„ Дава се възможност на все повече хора, представители на нестопанския и реалния сектор,  да вземат участие в управлениските решения на Общината и реализирайки успешно проект да намерят място на активния трудов пазар, да повярват, че европейските пари не са химера, когато се спазвят условията,  изискванията и регламентите на Европейския съюз”, коментира още зам.-кметът.

По думите му чрез  реализирането на различни проекти се очаква достигането до малките населени места, повишаване на доходите  и заетостта, и още ползи за населението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама