Умъртвяват 120 крави в старозагорското село Дълбоки

09:01, 27 апр 16 25 671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес започва умъртвяването на елитно стадо крави в старозагорското село Дълбоки, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ). Причината е, установено в стадото болно животно от Заразен нодуларен дерматит.

Кравите ще бъдат умъртвявани по хуманни методи - чрез инжекции и пистолети с  "прихванат болт". Загробването на труповете ще стане на място, на общински терен в землището на селото.

Огнищата на заразата в Старозагорско са три.  Установени са в сарозагорските села  Воденичарово и Дълбоки, и опанското Бял извор.  Вече са умъртвени 36 животни във Воденичарово и Бял извор.

През уикенда в Старозагорско бе осъществено и пръскането от въздуха  срещу преносителите на Заразен нодуларен дерматит (основно комари и кърлежи). Обработени са общо 15 000 декара.

От Министерство на земеделието и храните съобщиха, че   днес трябва да пристигнат  първите 150 хиляди дози от ваксината срещу Заразен нодуларен дерматит.  Според изготвения план за ваксинация ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в областите Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив, както и някои рискови общини в областите Бургас, Кърджали, Смолян и Благоевград.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама