Разясняват правата на пациентите в Стара Загора

09:51, 03 май 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болница „Тракия” заедно с Федерация „Български пациентски форум” и Студентският съвет на Тракийския университет ще раздадат 4000 информационни брошури за правата на пациентите и възможностите им за лечение у нас и в страните от Европейския съюз (ЕС), съобщиха от лечебното заведение. Поводът е Европейския ден за правата на пациентите. Фокусът на десетото издание на инициативата е върху опитите за намаляване на неефективността на здравните системи и повишаване качеството на здравните грижи, както и провеждането на информационна кампания за възможностите за лечение на хората, както в собствените им държави, така и зад граница.

Утре пред сградата на Общината в Стара Загора ще бъдат раздадени 4000 информационни брошури за правата на пациентите. Студенти по медицина от Тракийския университет ще измерват кръвното на желаещите граждани.

Едва 17% от гражданите на ЕС са запознати с механизмите за получаване на медицинска помощ в пределите на общността, показва проучване на Евробарометър за 2015 г. Близо 50% са европейците, които смятат, че са запознати с правата си за лечение в собствената им страна. В България липсата на информираност и незнанието на пациентите за възможностите им за лечение е много по-голямо, показва проучването. Едва 8% са наясно с правата си за получаване на медицинска помощ в ЕС, а 31% се чувстват информирани за правилата у нас. Липсата на информация е сред основните причини, поради които само 2% от европейците плануват да се лекуват зад граница.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама