Има ранени и от двете страни при сблъсъците в Раднево

07:38, 05 май 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицаи и участници в протеста са пострадали при сблъсъците снощи по време на втория протест срещу агресията в Раднево.

В 20.00 часа близо две хиляди души тръгнаха на мирно шествие по улиците на града с патриотични песни и възгласи. Напрежението ескалира, когато част от протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в ромската махала.

Пострадали са двама полицаи и шестима протестиращи. Част от тях са обслужени в Радневската болница, има и откарани в Стара Загора.

До сблъсъка се стигна след като полиция и жандармерия огради подстъпите към квартал „Кантона“. Протестиращи опитаха да пробият кордона и започнаха да хвърлят камъни, бобмбички и бутилки с вода по полиция и медии.

 Жителите на ромския квартал бяха предварително евакуирани, а токът изключен.

В социалните мрежи радневци показват противочериво отношение към снощния сбълъск. „Обърнахме борбата с циганите в цигания! Циганите ги няма, а ние останахме да се бием с полицията. Типично по български. Да се опорочи всичко. Защо българи и българската полиция се бие за една празна циганска махала? Защо търсим отговорност от редовите полицаи,а не от хората наредили им да са там? Добре дошла е всяка подкрепа. Благодарим на всички съпричастни с нас и с всеобщият българо-ромски проблем. Имаме нужда да бъдем чути. Нямаме нужда от това да се бием помежду си,изкарвайки циганите все по-големи жертви с всеки изминал ден!”, пише участник в групата „Истината за Раднево”. Според други пък само така може да се постигне успех.

Припомняме, че напрежението в Раднево ескалира на 2 май, когато четирима роми пребиха трима младежи от миньорския град, след спор за отнето предимство на пътя.

Днес Окръжен съд Стара Загора ще решава по искането на Прокуратурата за постоянен  арест на биячите. Срещу тях са повдигнати обвинения за опит за убийство и нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Тримата пребити остават в Старозагорската болница, но са в стабилно състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама