Десетки старозагорци се прегледаха за хипертония

14:33, 17 май 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки старозагорци преминаха през прегледи днес в Световния ден за борба с хипертонията.

В специална палатка в парк „Пети октомври” студенти-медици преглеждаха желаещите граждани и ги консултираха за опасностите, които крие високото кръвно налягане. Инициативата "Нормално кръвно налягане- здраве за бъбреците” е на Българска лига по хипертония и се провежда в 11 български града.

Освен измерване на кръвното налягане, старозагорци можеха да се възползуват и от безплатни измервания на тегло и талия. Измерването на кръвното налягане се прави със специален апарат, който засича наличие на предсърдномъждене – най- опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение - мозъчен инсулт.

През 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства, надхвърля 1,2 млн. души, но съществуват и такива, които не използват предписването им по Здравна каса. Това означава, че всеки 4-5 българин е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст, отчитат от Българска лига по хипертония.

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на артериална хипертония настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Всяка година 17 май протича под различно мото с цел да се повиши информираността на гражданите по различни въпроси, свързани с високото кръвно налягане. Тази година Българска лига по хипертония избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама