Връчиха големия „Златен грифон” на археолога Павел Георгиев

18:47, 26 май 16 / Култура 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доц. д-р Павел Георгиев  получи наградата „Златен грифон с огърлие“ за 2015 година за археология на Министерство на културата. Отличието се дава на дългогодишния изследовател на старите български столици Плиска и Преслав за цялостен принос при проучване и представяне на родните старини. То му бе връчено от зам.-министъра на културата доц.д-р Бони Петрунова по време на 55-та Национална археологическа конференция, която се провежда в Стара Загора.

Още четирима археолози бяха наградени със „Златен грифон” за постижения в арехологията - д-р Веселка Кацарова за работата й на площад „Света Неделя“ в София, старозагорката Мария Камишева за проучванията й в археологическия комплекс „Верея – Августа Траяна“, доц. Стефан Чохаджиев за проучването на селищна могила край село Сушина, община Върбовка и проф. Борис Борисов за работата му на обект на територията на комплекса „Марица изток“.

 „Общо 1.5 млн. лв. ще бъдат дадени за археологически разкопки през тази година”, съобщи зам.-министър Петрунова. Парите са увеличени с 1 млн. лв. по решение на Парламентарната комисия по култура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама