Екип от трудови инспектори влиза в цех на „Арсенал”

13:54, 28 май 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екип от инспектори от Областната инспекция в Стара Загора и Главна испекция по труда влиза в цех 170 на завод 4 в казанлъшкия оръжеен завод  „Арсенал”, за да разследва причините за инцидента снощи, при който загина 52-годишен мъж.

Според старозагорските инспектори проверките в оръжейницата са чести контролът е непрекъснат. По-мащабни проверки се правят на три и шест месеца, защото в  „Арсенал”  има много рискови производства.

Все още не може да се каже дали трудовата злополука е станала от човешка грешка, от  нарушение на трудовата  дисциплина или на правилата за безопасност.

При последната проверка през февруари на Завод 3,  е проверяван цех 120  за производство на нитроцелулоза, нитроглицерин и барутни маси.  Не е бил проверен обаче обект 67, където на 25 април се запалиха барутни смески и загинаха  двама мъже.  Причината е, че тогава там не се е работело, тъй като дейността в обекта не се извършвала ежедневно.

Трудовите инспектори са установили необезопасени въртящи се части на машини, неосигурен метрологичен контрол на манометри и тремометри, липса на нивомерни устройства, които предпазват от преливане, корозия на работно оборудване, както и съхранение на  горивни материали в непосредствена близост до работни помещения. Установено е и непочистване на работни места от остатъци от взривни материали в края на работния процес.

На началникът на цеха е съставен акт за неправилно съхранение на барутни вещества (в по-големи количества, отколкото е необходимо). Заради липсващите нивомерни  устройства е дадено предписание за специален режим за съхраняване на химични вещества.

Планирани са още проверки през юни, септември и ноември.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите съобщиха, че е извършена незабавна проверка в късните вечерни часове снощи, по сигнал за инцидент в Завод 4 на „Арсенал” в град Мъглиж. Сигналът е подаден в 23 часа от националния спешен телефон 112. На място е установено, че няма емисии на вредни вещества и не се изискват извънредни измервания на показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Пунктовете за контрол на въздуха в област Стара Загора от Националната система за мониторинг не са регистрирали превишения по контролираните показатели.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама