47 филма показват на „Златната липа“ в Стара Загора

14:35, 28 май 16 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 47 филма ще бъдат показани в тазгодишното издание на традиционния филмов фестивал „Златната липа”, който започва днес в Стара Загора. Те са старателно и професионално селектирани от над 200 ленти. Председател на журито тази година е българският кинорежисьор Костадин Бонев. Заедно с него, филмите ще оценяват и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова. Старозагорската публика ще има възможност да се наслади на ленти от България, Чехия, Дания, Австрия, Русия, Естония, Швеция, Испания, Полша и други. През петте фестивални дни входът за прожекциите е свободен.

 „Стара Загора доказа, че има публика и отношение към киното. Да се организира всяка година това мащабно събитие за нашия град, което е част и от Културния ни календар, е истинско предизвикателство“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. „ Убедена съм, че тази година интересът ще е още по-силен, защото фестивалът вече е утвърден. Новият момент – включването на детско кино в програмата, означава и още по-голям брой посетители и почитатели. Чрез изграждане на афинитет към стойностни филми и сюжети се получава и  добра основа за поддържането на ценности у най-малките, което е изключително важно“, допълни зам.-кметът.

„Селекцията бе изключително трудна, но се надявам, че подбраните ленти ще задоволят и най-прецизните вкусове. Те обхващат и радостта, и тъгата, и темата за малкия човек. Ще ни развеселят и разплачат. Разнообразието е голямо, а детското кино, което до този момент отсъстваше, определено отличава IV-тото издание на „Златната липа“, подчерта директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Българското кино тази година е представено най-силно. Зрителите ще изгледат  общо 14 български ленти - 2 документални, 7 късометражни и 5 нови игрални. По-голямата част от тях ще бъдат видени за първи път от широката публика.

Голямото откриване на фестивала ще бъде днес от 17,30 часа в Операта.  За четвърта поредна година червеният килим ще събере известни филмови актьори, режисьори и кинодейци. Специален гост ще бъде голямата българска актриса Татяна Лолова. Тя ще получи статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино.

Началото на феста ще бъде дадено с полския игрален филм „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама