Провал в управлението на Раднево сочи изследване

11:08, 29 май 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управлението на община Раднево в периода от 01.01. 2011 – 30.09.2012 г.  е определено като провал от Института за пазарна икономика (ИПИ)  у нас.  Тя е и една от  общо 21 общини, части от докладите за които, са изпратени на Главна прокуратура.

Данните за анализа на ИПИ са на базата на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България. В докладите са обхванати 83 общини и техните разходи за близо 6 млрд. лв. за периода 2011-2014 година. Изследавнето за община Раднево обхваща период от 01.01. 2011 – 30.09.2012 г.

Като провал  ИПИ определя тези разходи и програми, които според одитните доклади не изпълняват заложените цели. Освен това в тази графа попадат и необоснованите харчове, неикономичното използване на средства, лошото управление на имуществото, съществените нарушения при обществени поръчки и др.

Според доклада провалът в Раднево е свързан с администриране на такса битови отпадъци и на възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Приетите вътрешни актове, регламентиращи процеса по администриране на таксата за битови отпадъци са в съответствие с действащата през одитирания период правна уредба. Планиран е резерв за неотложни и непредвидени разходи от преходния остатък от такса битови отпадъци. Това е причина за определянето на таксата битови отпадъци в завишен размер. Вътрешните правила в областта на възлагане на обществените поръчки обхващат в съдържанието си всички необходими по закон части и са съобразени със спецификата на общината. През одитирания период в общината са проведени общо 14 процедури за възлагане на обществени поръчки, от които 6 по реда на ЗОП и 8 по вече отменената Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП). Прекратена е 1 процедура, по реда на НВМОП.  Установени са нарушения на действащото законодателство по обществените поръчки, като в стойността на договор за строителство са включени услуги, които не са необходими за неговото изпълнение.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама