Три нови професии влизат за дуално обучение

08:18, 17 юни 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три нови професии ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) , по който ще се работи в Стара Загора. Те са техник на транспортна техника (специалност „автомобилна мехатроника“), техник на електронна техника (специалност „промишлена електроника“) и техник-технолог в дървообработването (специалност „мебелно производство“). По новите професии ще бъдят обучавани участници н проекта през новата учебна 2017/2018 година.  Общо осме стават професиите по проекта.

Трите нови професии са одобрени от четвъртото заседание на Форума за дуално образование в София вчера.  Изборът се решава по набор от критерии, като най-важните са стабилно партньорство между професионални училища и фирми; готовността им да се включат в ДОМИНО, голямо търсене на тази професия, добавената й стойност за сектора и др.

Обсъждани са и други професии, към които има интерес от страна на бизнеса и училищата. Тяхното включване в българското образование се очаква да бъде финансирано от Министерство на образованието  чрез европейските структурни фондове по ДОМИНО-2. Предвижда да бъдат въведени 15 нови професии с дуално обучение. Обсъжда се и процедурата и критериите за участие на предприятия в дуалното обучение.

С общ бюджет от 3,5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и най-добрите швейцарски и международни практики. В момента в две професионални гимназии – в София и Казанлък, са обучават общо 81 ученици по дуалната система в две професии („техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама