В четири неотложни кабинета вадят кърлежи в Стара Загора

08:38, 21 юни 16 25 2976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В четири кабинета старозагорци могат да потърсят помощ при ухапване от кърлежи през почивните дни или извън работното време на общопрактикуващите лекари, информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Неотложни кабинети за получаване на специализирана медицинска помощ в Стара Загора са: кабинет "Медика-ММ- ГПИПМП" , ул. «Княз Александър Батенберг» 19; кабинет „ГППМП – Д-р Дженеви”, бул. „Руски” 62, кабинет 23, Инфекциозна амбулатория на Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович»” и Медицински център „ДАР”, ул. „Ген. Столетов” 27.

Нови трима заболели от Марсилска треска, която се предава чрез ухапване от кърлеж, са регистрирани в РЗИ  през изминалата седмица. Случаите са в Стара Загора, Гълъбово и село Сърнево. Общо пет стават болните от началото на месеца.

От РЗИ отчитат нарастване на пострадалите от ухапване на кърлежи. Оттам съветват да се избягва посещението на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите.  За почивка в природата да се използват отъпканите и лишени от буйна растителност места.  Да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи. Препоръчва се използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите.

Ежедневният оглед за впити кърлежи е е най-важният момент в профилактика на кърлежопреносимите заболявания, обясняват здравните инспектори. Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежите места - окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.

При откриване на кърлеж, той  трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко впилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама