Увеличават се болните от варицела в Старозагорско

08:41, 28 юни 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличават се болните от варицела в Старозагорско, сочат данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). През изминалата седмица са регистрирани нови 45 случая в Стара Загора, Казанлък и селата Малка Верея, Гита, Зетьово, Скобелево и Горно Сахране. В сравнение с предходната седмица болните са с 14 повече. Заболелите са предимно деца посещаващи детски заведения. Заболяемостта от варицела се характеризира с цикличност на епидемичния процес и поради липса на имунизация, почти всички неболедували контактни се разболяват, обясняват от РЗИ. Подобна заболяемост не е необичайна.

За ограничаването на болестта се предприемат противоепидемични мерки. В детските заведения с регистрирани случаи на варицела се налагат: провеждане на качествен сутрешен филтър  / не се допускат болни деца  по групите/;  изолация на засегната група чрез ползване на отделен вход и да  не се допуска смесването им с останалите деца от другите деца;  влажно забърсване и проветряване на помещенията.  При данни за контакт извън детското заведение, контактното дете не се допуска да посещава детското заведение до изтичане на инкубационния период .

Според здравните инпектори един от най-ефективните начини в предпазването от варицела е спазването на карантинните мерки - болните деца трябва да останат изолирани вкъщи  и да не посещават детска градина, детска ясла или училище, докато не се покрият с корички всички мехурчета на обрива. В болшинството от случаите лечението се провежда в домашни условия. Хоспитализират се (приемат се за лечение в болница) само тежко протичащите случаи или тези с развитие на усложнения.

Човек се разболява само веднъж в живота си от варицела.  След преболедуване се създава пожизнен имунитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама