Заболял от хеморагична треска установиха в Стара Загора

13:57, 11 юли 16 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заболял от хеморагична треска с бъбречен синдром е установен от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Случаят е потвърден, а болният е от село Спасово.

„Болестта е от групата на трансмисивните инфекции, в която влизат марсилската треска, лаймската болест и др. Болният е добре, предписани са мерки до кмета на селото за дератизация, няма място за притеснения”, успокои д-р Таня Перчемлиева от РЗИ. По думите и източник на заразяването при тази болест са мишевидни гризачи, както и кърлежи.

При тази болест заразяването настъпва главно чрез попадане на вируса в стомашно-чревния тракт чрез храна или вода. То може да настъпи и чрез вдишване на аерозоли или прахосъдържащи отделяния от гризачите. Описани са заболявания и при дране на заразени гризачи. Инкубационният период на заболяването е от 4 до 45 дни, най-често 11 до 23 дни. Симптомите силно главоболие, обща разбитост, болки в цялото тяло, особено в мускулите на долните крайници и кръста, болки в ставите, подчертана обща отпадналост до прострация, анорексия, жажда, гадене, повръщане, диария и др.

През изминалата седмица в Старозагорска област са регистрирани общо 56 случая на заразни заболявания, при 37 за предходната седмица.

С 13 повече са болните от варицела в Стара Загора, Казанлък, селата Трояново, Бъдеще, Търничане, Хрищени, Зетьово, Габарево.

Регистиррани са и 13 болни от ентероколит в Стара Загора и селата Спасово, Черна гора, Яворово, Търничане, Гита.

Шестима са болните от вирусен хепатит в Стара Загора, Казанлък и с. Хан Аспарухово.

Регистриран е един случай на марсилска треска в казанлъшкото село Овощник и един на кучешка тения в Стара Загора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама