Определиха 300 лева местен данък за таксиметровите превозвачи в Стара Загора

14:10, 28 юли 16 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 47 гласа „за“ старозагорските общински съветници приеха предложението на община Стара Загора, размерът на данъка върху таксиметровия превоз на пътници да бъде в размер на 300 лева. На редовното заседание на Общинския съвет бе гласувана на първо четене промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на община Стара Загора. Промените в наредбата се наложиха след влизането в сила от 1 януари 2017 г. на нов вид местен данък. Със закона са определени допустими граници на размера му - от 300 лв. до 1000 лева. Кметът Живко Тодоров, заедно с общински съветници, проведе среща с представители на таксиметровия бранш, по време на която бе предложена най-ниската ставка.

Общинските съветници приеха и План за устойчива градска мобилност на Стара Загора за периода 2016-2020 г. Стратегическият документ има за цел да удовлетвори нуждите на хората и да създаде по-добро качество на живот в града и крайградските зони. Целта на европейската транспортна политика е системите за превоз да отговарят на икономическите, социални и екологични нужди на обществото. Някои от мерките за подобряване на транспорта заложени в плана са - изготвяне на оптимизирана транспортна схема, обхващаща автобусни и тролейбусни линии от общинската транспортна схема, внедряване на „Интелигентен трафик“ с приоритизиране на обществения транспорт на светофарни уредби  и получаване на обратна връзка, сигнализация автоматично при настъпили произшествия, въвеждане на допълнителни мобилни услуги за гражданите, въвеждане на гъвкава система за закупуване на автобусни билети и други. В стратегията са залегнали още засилването на контрола при осъществяване на обществения транспорт, както и изцяло повишаване на безопасността на движението.

Съветниците дискутираха и предложението за промяна в Наредбата за устройството и управлението на гробищните паркове и обредните зали в тях на територията на община Стара Загора. Предвиденото временно ограничение на погребването в гробищния парк край село Хрищени на покойници, които не са имали последен адрес в Стара Загора, бе оттеглено от секретаря на Общината Делян Иванов. Той обясни, че се работи по пускането в експлоатация на гробищния парк край село Богомилово.

Съветниците дадоха разрешение и за кандидатстване по Проект „Красива България “ за осигуряване на дoстъпна среда в Дневен център за деца и/или възрастни хора с увреждания град Стара Загора“. Общината ще кандидатства пред “Красива България“ и с още един проект - “Осигуряване на дoстъпна среда до музеен обект “Неолитни жилища” и изграждане на санитарно-хигиенни помещения“. Mярката е насочена към създаване или поддържане на достъпна архитектурна среда  на обществените сгради, отчитайки специфичните нужди на хората с намaлена подвижност, в това число и на хората с увреждания.

Старейшините приеха и решение за създаване на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия. Представители на ОбС в него ще са Николай Николов (ГЕРБ), Мирослав Чобанов (ГЕРБ), Илия Златев (АБВ), Методи Пенчев (Народен съюз) и Иван Митров (БСП).

На сесията бе приет отчетът за дейността на Общинския съвет за изминалото шестмесечие, както и анализа за дейността на обществения посредник за същия период. Общи съветниците гласуваха над 80 предложения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама