Фотоизложба „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ представят в София

08:35, 29 юли 16 / Култура 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотоизложбата „Царският некропол на тракийския град Севтополис” бе открита в столичната галерия „Средец” на Министерството на културата.

Изложбата е посветена на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и на предложеното актуализиране на Индикативната листа с включване на осем тракийски гробници от некропола на столицата на одриския владетел Севт ІІІ – Севтополис, като сериен обект - разширение на вписаната в Списъка на световното наследство „Казанлъшка тракийска гробница“. Експозицията се реализира от Министерство на културата и община Казанлък, със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра” представя и ценни експонати от своите колекции. Автори на фотографиите са: Иво Хаджимишев, инж. Стефан Папукчиев, Иво Косев, Стефан Димов.

Тракийските гробници, представени в изложбата, са: Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша”; Гробница в могила „Голяма Косматка”; Гробница в могила „Шушманец”; Гробница в могила „Голяма гола могила”, т. нар. „Грифоните”; Гробница в „Малка гола могила”, т. нар. „Хелвеция”; Гробница в  т. нар. „Голяма Арсеналка”; Гробница в т. нар. „Сарафова могила” („Крън 2”);  Зидан гроб в надгробна могила, т. нар. „Светицата”.

Представените в изложбата девет гробници от Казанлъшката котловина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура, впечатляващи съоръжения, съчетали в себе си както натрупани от векове строителни умения, така и модерни за времето си елементи и техники. Те дават най-ясна представа за многообразието в архитектурно и художествено отношение на тракийските паметници, свързани с погребалните вярвания. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама