Изложба представя Дора Габе в Стара Загора

07:17, 25 авг 16 / Култура 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фотодокументална изложба "Дора Габе - дъщеря на равнината" на Регионалния исторически музей  Добрич е подредена в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора.  

Петнайсетте табла са от богатия архив на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, част от Регионален исторически музей  в града Добрич.

В основата е творческата дейност на Дора Габе: писател и поет за възрастни и деца, преводач и общественик, интелектуалец и учител на по-младите. Авторите представят изложбата във виолетов цвят - любимия „декадентски” цвят на Дора Габе. Чрез снимки и документи експозицията илюстрира интересния, разнолик и деликатен душевен свят на поетесата – снимки с родителите и съпруга Боян Пенев, с Елисавета Багряна, с приятели и колеги, портретни снимки от различни години, факсимилета на документи и корици на нейните книги за възрастни и деца.

Животът на Дора Габе е много дълбоко свързан с Добруджа. „На мен всичко ми даде Добруджа. Равнината ѝ – необятност. Небето ѝ – близостта до звездите – пише поетесата – определението „добруджанка” е равносилно на благородническа титла”.

Създаването на изложбата е финансирано изцяло от Министерството на културата.  Тя ще остане в Стара Загора до 24 септември 2016 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама