Актьорът Васил Михайлов ще пее на „Богородична стъпка”

09:56, 27 авг 16 / Култура 25 867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почетният гражданин на Стара Загора Васил Михайлов ще участва тази вечер в празничния концерт „120 години Тракийско движение в България“, в рамките на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка”. Актьорът, когото всички познават като Петко войвода, отново ще зарадва почитателите си с изпълнение на любимата си песен за легендарния войвода.

В концерта ще участват още Манол Михайлов, Калинка Згурова и Фолклорен ансамбъл „Родопа“ Смолян. Той започва в 19.00 часа.

В Единадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще бъде открито в 11.00 часа днес, ще се изявят  близо 4000 участници, от 64 български общини. 200 са съставите, които ще се представят на 27 и 28 август на двете сцени в парка на курортното селище Старозагорски минерални бани.

По време на събора за принос към развитието на тракийската организация не само в Стара Загора, но и в България, ще бъде награден кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той ще получи златен медал „Капитан Петко Войвода“, който е най-високото отличие за организацията.

Участниците ще бъдат оценявани от жури  в състав: народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетният гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, фолклорният маестро Димитър Колев –дългогодишен диригент на ансамбъл „Загоре“  и композиторът Кирил Тодоров.

Съпъстващата програма днес включва фолклорен ревю - спектакъл „Тракийска хубост“, на етнографа д-р Невена Даскалова изпълнения на гайдаря Стефан Янев и родопската певица Мария Каменова. В 21 .00 часа ще бъде представена и  „Нестинарска магия от Странджа“ с Костадин Михайлов.

За първа година във форума се включва Прабългарска школа за оцеляване „ Бага-тур“. Стрелба с лък, езда с пони, меч и щит, въртене на бич са само част от  атракциите, които багатурите ще предложат на зрителите и гостите на събора. Ще има демонстрация на древни обреди, обичаи и умения от старинния бит на траки и прабългари.

Традициите ще оживеят в Селския двор „Добра среща“, където посетителите ще могат да се насладят на вкусни гюзлеми, качамак, билков чай и ръжено кафе. На улицата на занаятите пък ще могат да си купят керамика, накити и сувенири, дърворезба и предмети от рециклирана хартия, декупаж и др. продукти.

В дните на събора, община Стара Загора е осигурила  безплатен транспорт до местността „Богородична стъпка“ за всички желаещи да посетят природния феномен.

За осигуряване на максимална безопасност и комфорт на всички присъстващи на събитието, автобусите от градския транспорт ще се движат само по околовръстното шосе на курорта – пътя през хотелската част. Същите ще обръщат на разклона за село Сулица. В събота, последният автобус за Стара Загора ще тръгне от Централния площад в 22.00 часа.

Организатори на XI Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" са община Стара Загора, кметство на Старозагорски минерални бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея", Общество за фолклор, НЧ „Христо Ботев 1952" – Старозагорски минерални бани, със съдействието на Министерството на културата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама