Политиците отсвириха Шипка, само генерал Радев дойде

17:02, 27 авг 16 25 931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито един висш политик не дойде за честванията на 139-годишнината от Шипченската епопея. Президентът Росен Плевнелиев, под чийто патронаж се провеждат тържествата, не се появи на върха.  Венец от негово име донесоха домакините от Габрово.

Единствено кандидатът за президент генерал Румен Радев уважи честването. „ Всеки българин трябва поне веднъж да изкачи Шипка. Нека всички да си зададем въпроса, можем ли поне малко да се доближим до тези герои, до това, което направиха те за България и да последваме техния пример. Можем и трябва да бъдем отговорни за настоящето и бъдещето на България“, каза ген. Радев.  „Тук осъзнаваме, че когато има воля, сме способни на чудеса“, допълни той.  Според него,  няма предел за човешката сила и дух, когато си готов да жертваш живота си за свободата на отечеството.

94-годишният Стойко Велев пък бе най-възрастният българин дошъл да се поклони пред подвига на загиналите при отбраната на прохода български опълченци и руски воини. Той изкачи сам стъпалата до Паметника на свободата, като само от време на време се подпираше на млад мъж. „Винаги съм мечтаел да дойда на този връх-светиня, ето че мечтата се осъществи на финала на живота ми. Така се е случвало, че не съм имал възможност да бъда на Шипка, тоя път заклех близките си – да правят, да струват, но да намерят начин да ме докарат“, разказа дядо Стойко.

Близо 230 доброволци от Националното дружество  „Традиция“  възпроизведоха боевете по време на Шипченската епопея, под аплодисментите на хилядите българи дошли на историческия връх.

За пръв път гостите на празника имаха възможност да наблюдават отблизо как са се подготвяли кандидат-опълченците в лагера край румънския град Плоещ.

Някой от най-запалените даже стреляха с оригиналните пушки от онова време.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама