Галина Стоянова: Само обединените усилия могат да дадат резултати за безопасността по пътищата

18:05, 29 авг 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Само обединените усилия  на всички могат да дадат резултати за безопасността по пътищата”, коментира кметът на Казанлък Галина Стоянова на дискусията на тема  “Да обединим усилия за по-голяма безопасност на пътя“, която се проведе в Казанлък. Във форума участваха всички държавни институции, свързани с проблема, представители на училища и детски градини, неправителствени организации, медии и обикновени граждани, с активна позиция срещу агресията на пътя.

В обсъжданията се включиха народният представител Нено Влайков, председателят на Общински съвет  Казанлък Николай Златанов, старши комисар Николай Кирков, директор на Областна дирекция на МВР  Стара Загора, заместник- кметовете  Даниела Коева и Михаил Михайлов, общински съветници, началници на отдели и сектори при ОД МВР – Стара Загора, РУ „Полиция“ – Казанлък и Пожарната.

Старши комисар Николай Кирков се обърна към присъстващите с призив за  нетърпимост към агерсорите на пътя, които застрашават всички и заради които губим човешки животи.  По време на дискусията бяха изложени правомощията на Общината и взетите мерки по темата, в съответствие с националните и европейските политики. Даниела Коева очерта дейностите по подобряване на асфалтовите настилки, организацията на движение и зоните за паркиране, за облекчаване на трафика и превенция на пътно-транспортни произшествия. Нено Влайков подкрепи обсъжданата в Народното събрание идея на местната власт да бъдат дадени повече правомощия и набеляза главните промени в Закона за движението по пътищата, насочени основно към повишаване на санкциите към нарушителите.

От представената статистика стана ясно, че през последните две години основен дял на пътните инциденти на територията на Общината се пада на главните пътни артерии в град Казанлък – над 80%. Двойно е нараснал броят на установените нарушения, по данни на „Охранителна полиция“ при ОД МВР – Стара Загтора.

Като най-важен фактор за позитивна промяна на ситуацията участниците в срещата посочиха самосъзнанието на хората. Бяха изразени надежди за по-добро образоване на децата още от детската градина, за да познават знаците и правилата на движение от малки. 

По идея на Какзанлък Николай Златанов предстои сформирането на екип от специалисти от  държавни, общински, граждански организации и отделни личности, с позиция по проблема, които да изготвят проект за промяна на нормативната база, така че тя да подпомага усилията за справяне със застрашителния ръст на пътните катастрофи и да гарантира безопасността на пътя.

В края на срещата комисар Кирков отбеляза: „Тук сме не защото Казанлък е в най-тежката ситуация по тези проблеми, а защото институциите и гражданите в Казанлък са узрели да действат заедно.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама