180 изложители участват в „Бата Агро” 2016 в Стара Загора

13:32, 30 авг 16 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 180 са участниците в есенното издание на  „Бата Агро 2016”, което се провежда на летището в Стара Загора до 3-ти септември. Изложението е разположено върху площ от 35 000 кв.метра.

„Това изложение дава възможност на всички, които се интересуват от най-новата и модерна земеделска техника, да дойдат, да я видят и тестват, защото предстои след два месеца отварянето на една от мерките, по които всички те ще могат да получават безвъзмездно средства за закупуване на техника. Шансът е отворен пред тях, да си харесат най-доброто от изложението, да кандидатстват впоследствие и да могат с помощта на европейските средства, и с помощта на правителството, което се грижи да стигнат до всеки един човек, това да се случи“, заяви при откриването кметът на Стара Загора Живко Тодоров „В Стара Загора имаме с какво да се гордеем, с нашите производители, които работят на полето и прибират добра реколта“, каза още старозагорският кмет.

Министърът на земеделието и храните  Десислава Танева, заяви в приветствието си към присъстващите, че независимо от трудностите, предизвикани от климата или пазарите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и обемите на всички подсектори на земеделието в България, както и броят на земеделските стопани. „Надявам се, че това става благодарение на новите аргротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага и да се интересува. Защото само така може българският производител да бъде конкурентен на общия европейски пазар, на който оперираме при правилата на свободно движение на стоки и капитали“, каза министър Танева.

„От 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. Изключение прави 2014 г., когато по-големият брой регистрирани нови машини са втора употреба, поради липса на процедура за програмата за развитие на селските райони“, обясни тя. Най-значителен процент на новорегистрирана нова техника става в 2011 и 2015 г. Към края на 2015 г. са регистрирани 75 000 броя колесни трактори и 11 500 броя зърнокомбайни, съобщи земеделският министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама