Теодора Крумова отново оглави Районната избирателна комисия в Стара Загора

17:16, 07 сеп 16 / Политика 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Теодора Крумова отново ще бъде председател на Районната избирателна комисия (РИК). За това се договориха днес партиите при консултациите за определяне на състава на Районна избирателна комисия Стара Загора, във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на България и на националния референдум на 6 ноември.

 Консултациите бяха ръководени от областния управител инж. Георги Ранов. На тях присъстваха упълномощени представители на партиите и коалициите в състава на  43-то Народно събрание, както и зам.- областният управител Димитър Драчев. 

Инж. Ранов запозна участниците в срещата с решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което общият брой членове на РИК за Двадесет и седми Старозагорски избирателен район е 17 (включително председател, двама заместник-председатели и секретар), както и със съотношението между партиите и коалициите от партии в РИК. След това представителите на политическите сили взеха думата за предложения за разпределението на местата в ръководството и за членове на РИК.

Представителят на ГЕРБ Емил Христов предложи за председател на РИК Теодора Крумова-Желева. Неговото предложение беше прието със съгласие от страна на останалите политически сили. Съгласие беше постигнато и за кандидатурата за секретар на РИК – тази на Веселина Андреева от коалиция „БСП лява България”.

За кандидати за зам.-председатели на РИК обаче бяха посочени три имена – Десислава Кънева – предложена от „Атака”, Татяна Чанкова, предложена от „Реформаторски блок”, и Междну Халид, предложен от ДПС. От коалиция АБВ и коалиция „БСП лява България” заявиха, че подкрепят предложението на ДПС -  Междну Халид. От коалиция „Патриотичен фронт” подкрепиха предложението на „Атака” - Десислава Кънева. Тъй като решението на ЦИК отрежда за РИК-Стара Загора две зам.-председателски места, съгласие не беше постигнато. Инж. Ранов призова участниците в консултациите да се разберат помежду си, но от „Реформаторски блок”, „Атака” и ДПС обявиха, че настояват за своите кандидати и няма да ги оттеглят.

Областният управител ще изпрати най-късно до 11 септември в ЦИК протокола от консултациите с предложенията за състава на РИК. Тъй като при консултациите за състава на РИК не беше постигнато съгласие, ЦИК ще назначи РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите и при спазване съотношението между парламентарно представените политически сили. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама