Богата програма в Нощта на изкуствата ще има в Стара Загора

07:26, 30 сеп 16 / Култура 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Над 50 различни събития ще се случат на 22 локации в Стара Загора по време на единадесетото издание на Нощ на изкуствата 2016 г. днес.  По традиция, всеки последен петък на септември старозагорските театри, музеи, галерии и алтернативни културни пространства канят всички жители и гости на града на многобройни прояви.

„Старозагорската публика прие от сърце идеята за провеждането на това събитие и го очаква всяка година, а ние се стараем да бъде все по-добро“, подчерта проф. Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора.

Събитията, които са част от Нощ на изкуствата 2016 г., започват от 18.00 часа. Официалното начало ще бъде дадено в 19.00 часа, пред Регионалния исторически музей (РИМ). Програмата ще започне с изпълнение на Клуб за български народни танци „Тракийци“, а от 19.30 часа, Военният духов оркестър ще изнесе концерт на Лапидариума. Ще бъде отворена за посещение и експозицията на Късноантична мозайка от частен римски дом, която се намира зад Операта. В сградата на РИМ отново ще има кът за снимки „Средновековен воин“, а от 20.30 часа, на Лапидариума, Старозагорската опера ще представи комичната опера „Слугинята господарка“. От 22.00 часа, на Античната улица ще бъде прожектиран филмът „Античните мозайки на Августа Траяна“. На второто експозиционно ниво в музея ще бъде наредена изложба „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит“, а на четвърто ниво, от 21.30 часа, ще бъде открита изложбата „Могъществото на тракийските владетели – изгубено и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки“.

Две интересни събития ще представи и Библиотека „Родина“ –  Литературни срещи на свещи, които включат представяне на благоевградчанката Красимира Кацарска и промоция на книгата „Нюх“ на младия автор Емил Минчев.  От „Родина“ отново са подготвили и традиционното Пижамено парти в детския отдел за най-малките любители на книгите. За първи път и НЧ „Родина - 1860“ се включва в Нощта на изкуствата със своето пространство пред сградата, където ще има Зона за свободна мисъл, изненади и музика, в изпълнение на Смесения хор и хор „Жарава“, малчуганите от Вокална студия „Усмивки“, както и на талантите от „Театралната школа на Фори“.

От Драматичен театър „Гео Милев“ предлагат премиерния спектакъл „Пътят към мен“ от 22.00 часа, в Камерна зала. Танцово-театралната постановка е дело на Анна Мария Недкова.

Иновативни събития са подготвили от Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“. В Къщата на архитекта, от 19.00 часа ще бъдат представени авторски принтове и рисуван текстил в изложбата. Час по-късно започва проектът на Павел Цонев, млад и талантлив пианист - „Нещо като кино, нещо като джаз“.

Десетки ще са изложбите, базарите, песните, танците и демонстрациите на всички видове изкуства в Стара Загора в петъчната вечер. Специален подарък от Общината за жителите и гостите на града в Нощта на изкуствата е концертът на група „Хоризонт”  от 20.00 часа в парк „Пети октомври”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама