Славянската психика изследват в театрална лаборатория в Стара Загора

13:26, 10 окт 16 / Култура 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Резултатите от творческия процес на Международна театрална лаборатория - ателие "Срещу себе си" ще бъдат представени в Стара Загора в салона на Държавен куклен театър. Началото е от  19.30 часа.

Деветата международна творческа лаборатория се проведе от  25 септември до 10 октомври в Старозагорския куклен театър. Темата, по която работиха участниците, бе изследване на живота и творчеството на Достоевски.

Организатори на проявата са СНЦ "Пиеро" и Държавен куклен театър  Стара Загора. Проектът е подкрепен от Министерство на Културата и е част от културния календар на община Стара Загора.

Темата, която ще изследваме по време на уъркшопа е специфичността на славянската психика. Колкото по-близо сме до щастието, толкова по-силно е желанието ни да го разрушим и да се върнем там, откъдето сме тръгнали. Достоевски е един от малкото автори, който разработва в дълбочина тази „странност“ у човека и по-точно у славянина. Процесът, през който ще преминем се състои от няколко етапа. Първият етап е влиянието на звука върху човешката психика. Вторият етап е изследване на словото на Достоевски. Третият етап е пресъздаване на съня като реалност и обратното с помощта на музика, осветление и сценографски средства.

 Целта на този уъркшоп е да се опитаме да се гмурнем в бездната на човешката психика, така както Достоевски застава срещу нея. Силно вярвам, че театърът може да бъде по-жив от живота, стига да му се даде необходимото време и процес на търсене. За мен този уъркшоп би могъл да бъде стъпалото към един нов театрален език, чрез който да проникнем в света на руския гений – Достоевски, споделя Веселка Кунчева, художествен ръководител на лабораторията -ателие.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама