„Мини Марица-изток” се включва в проект за дуално обучение

07:28, 25 окт 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В проект за дуално обучение ще участва  „Мини Марица-изток”, съобщиха от въгледобивното дружество.Изпълнителният директор Андон Андонов и директорът на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Г. С. Раковски” в Стара Загора Даниела Пашова подписаха партньорско споразумение за изпълнението на проект „Дуално обучение в ПГЕТ „Георги Сава Раковски” , който се финансира в рамките на Тематичен фонд „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”.

„ Това е първият, но надяваме се не последният договор за сътрудничество, който ще реализираме съвместно”, каза изпълнителният директор Андон Андонов и подчерта важността на практическата подготовка и необходимостта от квалифицирани кадри в мините. Даниела Пашова пък благодари за подкрепата и отзивчивостта, с която в „Мини Марица-изток” са откликнали на поканата за съвместна работа.

Общо 15 деветокласници са започнали обучение през учебната 2016/2017 г. по професия „Електротехник”, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Дуалното обучение предвижда в 11-ти и 12-ти клас част от практическите им занятия да се провеждат в реалната работна среда на рудниците в дружеството. Във всеки рудник е определен наставник, който да ръководи и обучава учениците. Определеният за тях стаж е по два дни седмично в 11-ти и по три дни седмично в 12-ти клас. Работният ден за учениците ще продължава 7 часа, а за труда си те ще получават възнаграждение, според сключените с тях договори. „За учениците това е шанс да завършат училище с вече осигурена работа, което ги мотивира по време на занятията”, коментира класният им ръководител Валентина Димитрова.

Това е първият проект за дуално обучение, който се реализира в държавното „Мини Марица-изток” . Очаква се в бъдеще дружеството да разшири сътрудничеството си с професионалните гимназии в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама