Три старозагорски читалища получиха грамоти от Министерството на културата

07:43, 26 окт 16 / Култура 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три читалища от община Стара Загора – НЧ „Родина 1860“ и НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Стара Загора и НЧ „Развитие 1878“, с. Дълбоки, са отличени с грамоти за творчески постижения от Министерството на културата. Грамотите са изпратени по повод отбелязването на 160-тата годишнина от създаването на българското читалище.

Националната инициатива „160 години общонародно читалищно дело в България“ ще бъде отбелязана от Община Стара Загора с веществено-документална изложба и празничен концерт, с участието на изявени певчески и танцови читалищни формации. Двете събития ще се състоят на 29 октомври, в навечерието на Деня на народните будители.

Любопитната експозиция, която ще бъде открита в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, е озаглавена „Читалището – традиция и новаторство“ и ще покаже интересни документи, архивни материали, стари ръкописи, черно-бели и цветни снимки и др., разказващи за живота на читалищата в общината. В нея ще могат да се видят и части от различни характерни за региона народни носии, като специално място ще бъде отредено на най-големите отличия, с които творческите колективи са били удостоявани през годините.

Ще има и тържествен концерт в залата на оперния театър. На сцената ще се качат най-добрите състави от читалищата в общината – носители на медали, почетни отличия и плакети от различни фестивали. В празничната музикална проява ще се изявят певчески групи и танцови формации от 13 читалища, сред които и три ансамбъла – Ансамбъла за автентичен фолклор при НЧ „Развитие 1878“, с. Дълбоки, Ансамбъл „Нашенци“ при НЧ „Пробуда 1928“, с. Змейово и Ансамбъл за народни песни и танци „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, Стара Загора.

В Община Стара Загора има 61 регистрирани народни читалища, от които 11 са на територията на града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама