Обгазиха Гълъбово със серен диоксид

15:27, 26 окт 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Превишение на алармения праг за серен диоксид е отчетено в град Гълъбово, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора.

Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в Гълъбово,  която се намира в централната част на града, е регистрирала днес превишение на алармения праг по показател серен диоксид. Първото превишение е в 12 ч и е било 2, 27 пъти над пределно допустимата  концентрация, второто в 13 ч  - 2,35 пъти, а в 14 ч -  1,77 пъти.

От Екоинспекцията са уведомили компетентните институции в Общината за прилагане на разработения Оперативен план за действие за опазване здравето на населението при превишения на алармения праг за серен диоксид. Съгласно указанията на Министерството на здравеопазването в такава ситуация населението не трябва да напуска жилищните сгради и работните помещения. Прозорците трябва да се  затварят и да се избягват дейности на открито до понижаване на концентрациите на замърсителя. Предприети са мерки за редуциране на емисиите на действащите мощности в енергиен комплекс “Марица- изток“. На централите са издадени предписания за увеличаване на степента на сероочистване и за намаляване на товара на мощностите на четирите топлоелектрически централи в комплекса, които са източник на емисиите на серен диоксид.  Останалите пунктове за контрол на въздуха в област Стара Загора не са регистрирали превишения на средночасовите норми по контролираните показатели. РИОСВ Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на Гълъбово при настъпване на промени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама