Съдят жена гласувала на местните избори в Стара Загора, без да има право

15:53, 27 окт 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура Стара Загора повдигна обвинениe спрямо Таня С., на 35 г., за упражняване на избирателно право, без да има такова право  – престъпление по чл.168, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

 В хода на воденото досъдебно производство  е установено, че обвиняемата Таня С. от 1981 г. до 20.07.2015 е била адресно регистрирана по постоянен и настоящ адрес в друг град. На 20.07.2015 г. обвиняемата подновила документите си за самоличност и променила настоящия си адрес, като избрала такъв в Стара Загора.

При провеждане изборите за кметове и общински съветници и национален референдум на 25.10.2015 г.  Таня С. се явила избирателната секция, в която попадал и настоящият й адрес. Тъй като не била включена в изборните списъци, попълнила декларация, като отбелязала, че няма да гласува на друго място и я представила пред изборната комисия, след което била вписана в списъка на гласувалите и упражнила правото си на глас. В самата  декларация  Таня С. отбелязала, че живее на посочения настоящ адрес повече от 6 месеца, което не отговаряло на истината.

В хода на разследването е установено, че Таня С. е лице, което има право да гласува, съгласно чл.396,ал.1 от Изборния кодекс. Както тя, така и членовете на секционната избирателна комисия обаче, не са съобразили вида на провежданите избори – такива за избор за кмет и общински съветници. При тези избори като ръководно начало стои принципа за уседналост на лицето, което упражнява избирателното си право, а именно да е живяло най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Безспорно е доказано, че Таня С. е подала заявление, че е избрала за настоящ адрес този в Стара Загора едва на 20.07.2015 г., поради което не е била включена в изборните списъци на избирателната секция и е нямала право да гласува за кмет и общински съветници в това населено място.

Делото е внесено в Районен съд Стара Загора и се очаква насрочването му. Районна прокуратура е внесла предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК за престъпление против политическите права на гражданите спрямо Таня С.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама