Меглена Кунева: Да се ограничи масовизацията на висшето образование

16:00, 29 окт 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Пазарът на труда се разминава с пазара на образованието”, каза днес в Стара Загора министърът на образованието Меглена Кунева. Тя участва в среща между представители на бизнеса, местната власт и директори на професионални гимназии. 

Според министър Кунева решението на този проблем е да се залага на качеството и да се ограничи масовизацията на висшето образование. „Тази година студентите държавен прием са с 9000 по-малко. Акцентираме на по-висок успех и качество”, обясни министър Кунева. 

Остарялата материална база е друг проблем в образованието. По думите й чрез Оперативна програма  "Региони в растеж" професионалните гимназии могат да кандидатстват за средства.

"В много случаи професионалните гимназии са на исторически принцип. Това, което е било необходимо преди 30 години, продължава да съществува, но икономиката и нуждите вече са различни. Трябва адаптация", коментира още Кунева.

Около 20 000 средношколци ще бъдат обхванати в системата на Дуалното образование до 2023 година, съобщи още Кунева. В момента в цялата страна има 100 паралелки, в които са обхванати малко над 2 000 момчета и момичета, които получават умения в конкретни области, посочени от бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама