Творци възстановяват стаята на Левски в Мъглижкия манастир

14:15, 02 ное 16 / Култура 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мъглижки творци събират средства за възстановяване на стаята, в която няколко пъти е отсядал Васил Левски  в манастира „Свети Николай", съобщи  Росен Бакалов от местното сдружение „Творецъ". Общо 20 свои картини са дарили художниците от сдружението, които ще се продават на търг за набавяне на необходимите около 1000 лева.

„Помааме и за обновяването на параклиса "Св,Архангел Михаил" в манастира, който е бил затворен през 90-те години на миналия век. Той ще бъде официално открит на датата на светеца – 8-ми ноември“, информира още Бакалов.  Ще бъде закупен и  дарен един църковен свещник за параклиса.

Участниците в сдружението имат и идея за заснемане на всички исторически места в района. След това ще бъде изработена специална карта със забележителностите, която да помага на туристите и гостите на Мъглиж.

„Нашият стремеж е да възродим културните традиции в района“, коментира още Бакалов.

Мъглижкият манастир “Св. Николай” представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два параклиса, посветени на Св. св. Петър и Павел и Св. Архангел Михаил

Манастирът до днес е имал три имена: „Св. Архангел Михаил”, „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Николай”. Най-старият предмет, който се съхранява тук, е кадилница, върху която има гръцки надпис с дата 1233 г. - времето, през което е царувал цар Иван Асен ІІ. След нашествието на османските завоеватели през XIV-ти век манастирът е многократно ограбван, опожаряван и отново възстановяван.

В светата обител е действало и килийно училище. Няколко пъти тук е пребивавал и Апостола на свободата Васил Левски.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама