Старозагорско читалище събра ценна колекция от дарители

10:22, 05 ное 16 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценна колекция от творби на дарители подреди в изложбените си зали Народно читалище ”Св. Климент  Охридски” в Стара Загора. Изложбата е под надслов „От читалищната  съкровищница” и е по повод честването  на  160-та годишнина на читалищното дело в България. Тя е съставена, с помощта на директора  на  Художествена  галерия – Стара Загора проф. Марин Добрев, от творби на дарители - художници, приложници, дърворезбари, организирали изложби в читалището.

Автор  на  идеята е д-р Иван Аяров, който поясни, че художествената  сбирка надхвърля 300 експоната и е може би единствена по рода си в страната. Тя включва маслени картини, акварели, линогравюри, дърворезби и метало- пластика.

Това са творби на професионалисти и любители от цялата страна - Теньо Жеков от София, Гено Лазаров от Пловдив, Георги Чобанов от Ямбол, Владимир  Кондарев  от Чирпан и др. Много са и старозагорските художници - Никола Москов, Росица  Попчева, Нено  Бакалски, Ани  Трингова, Камелия  Мирчева, както и дърворезбари като Иван  Мечев, Здравко  Здравков, Теньо  Колев и др.

Сред тях е и Иво  Чехларов -  автор  на  пластиката „Св. Климент  Охридски” – Голямата  читалищна  награда, която  се  връчва  за изключителни заслуги към читалищното  дело в града и страната. Неделчо  Куманов е автор на „Златната  книга  на  дарителите” с меден обков, с образа  на  Св. Климент Охридски, в която се вписват имената на големите  дарители  на  читалището, между които е и името на младия старозагорски кмет – Живко Тодоров. Автор на почетния плакет „Св. Климент  Охридски” е Иван  Димитров. В колекцията влизат още творби на възпитаници и учители от художествената гимназия „Дечко Узунов” в Казанлък, старозагорските  училища и възпитаници  на Школата по изобразително  изкуство „Зографче” с ръководители Пеньо  Радев  и Атанас  Вънчев. Дарител на емблематичният  портрет  на  патрона  на  читалището  Св. Климент  Охридски е художникът и  поет Даниел  Александров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама