Преглеждат деца за наднормено тегло в Стара Загора

14:57, 10 ное 16 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ротари клуб Стара Загора в сътрудничество с Общината и с помощта на Медицински колеж стартира пилотен проект: Превенция и профилактика на проблеми свързани с опорно-двигателния апарат при децата, хиподинамията и наднорменото тегло, съобщи президентът на клуба Евгени Спиров. Идеята на този проект е да обхване децата между 6-11години с проблеми в опорно-двигателния апарат и наднорменото тегло.

 

Проектът ще се проведе в два етапа. Първият  включва скрининг на 525 деца от Шесто основно училище  „Свети Никола“ в Стара Загора в предучилищна възраст и деца от първи до четвърти клас.

Ще се проведе диагностика чрез отчитане на антропометричните показатели на децата: ръст, тегло, измерване на плоскостъпие и постурални деформации (състояние на гръбначен стълб и гръден кош). Децата с проблеми ще бъдат допълнително измерени на един от най-съвременните апарати в страната – Система за постурален анализ GPS 400, намиращ се на територията на Медицински колеж с цел по-прецизна диагностика.

За целите на диагностиката по първи етап Ротари клуб осигури необходимите: плантографи, специализирани везни за отчитане на тегло, боди-мас индекс, ръстомери и др.

При втория етап  децата ще бъдат разделени по групички според оценката за риска и с тях ще се провежда изправителна и или специализирана гимнастика с цел профилактика и лечение. Периодически през няколко месеца ще се отчитат резултатите от провежданата рехабилитация при децата.

Цялостната информация от проведената дигностика и в последствие рехабилитация ще се оповестява на научни форуми, конференции и конгреси, както и публикувани в научни специализирани списания в страната и чужбина, като се запази конфединциалност по отношение на личните данни на децата, а се отчитат единствено статистически данни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама