Представят децата на Стара Загора покорили сцените на Европа

07:26, 22 ное 16 / Култура 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова инициатива „Децата от Стара Загора на  сцените на Европа“ започва Държавна опера Стара Загора. Тя ще стартира на 24 ноември от 19.00 часа на сцената на Операта.

В поредица от концерти ще бъдат представени младите таланти, родени в Града на липите, спечелили международни конкурси и имат успешни изяви по международните музикални сцени.

Първият участник в цикъла е младата цигуларка-виенска възпитаничка Валери Драганова, която заедно с оркестъра на Старозагорската опера ще бъде солист в Концерта за цигулка и оркестър № 4 в Ре-мажор от Моцарт. В концертната вечер ще прозвучи още една Моцартова творба – неговата увертюра към операта „Идоменей“, а във втората част на концерта почитателите на Шуберт ще могат да се насладят на Симфония №8 „Недовършена“. На диригентския пулт ще застане италианският диригент Пиер Калабрия.

Валери Драганова е родена през 1991г  в Стара Загора в семейство на музиканти. Скоро след това се премества с родителите си в София, където започва да пее в детския хор на Българското национално радио.

Още на 6 години свири на пиано и виолончело, а две години по-късно започва да учи цигулка в НМУ „Любомир Пипков” София с преподавател Благородна Танева. През 2007 г. е приета да учи паралелно в Нов Български Университет  като млад студент в класа на проф.Минчо Минчев, който помага за нейното музикално израстване.  През 2010 г. завършва своето средно музикално образование в София и се мести във Виена, за да продължи обучението  си в Университета за музикални и сценични зкуства в класа по цигулка на проф. Гералд Шуберт.

През 2014 г. печели академията на Виенска филхармония „Ангелика Прокоп”, която ѝ дава възможност да участва в летния фестивал в Залцбург, на който свири камерна музика и участва в оперните спектакли на Виенските филхармоници. Същата година участва и във фестивала за камерна музика „Локенхаус”, на който свири с Николас Алтщат, Куатуор Ебене, Вилде Франг, Лиза Фретчман и други.

От 2015 година е млад интендант в австро-унгарския камерен оркестър на Адам Фишер, който изнася редица концерти в Европа и Латинска Америка. Междувременно участва в майсторските класове на проф. Съни Лий, проф. Стефан Камиларов, проф. Михаел Фришеншлагер , проф. Доминика Фалгер , проф. Андреас Янке,  Мила Георгиева и други.

Носителка е на първа награда на Конкурса за немска и австрийска музика в Бургас и на втора награда на конкурса „Тодор Тошков” в Белград. Изнася соло концерти с Пазарджишка филхармония, както и камерен концерт в радио Братислава. През 2016 г. завършва със степен бакалавър във Виена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама