Меглена Кунева в Стара Загора: Кризата в Харманли беше преодоляна

14:49, 26 ное 16 / Политика 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Кризата в Харманли беше преодоляна, изслушване на ръководствата на МВР, МО, ДАНС и ДАБ и съвместните действия между институциите ще дадат решението занапред. Намесата на МВР беше адекватна и навременна”, заяви днес в Стара Загора лидерът на „Движение България на гражданите” (ДБГ) и вицепремиер в оставка Меглена Кунева. Тя подчерта, че трябва да се заложи на подготовката, екипировката, оборудването и психологическата подготовка на полицаите и органите на реда в такива ситуации. 

„Временното затваряне на Центъра в Харманли беше по въпроси свързани със Закона за здравето”, коментира Кунева и каза, че засега нито европейската политика, нито световната дава отговор на  въпроса с овладяването на бежанските потоци. Япония има приети 12 бежанци. САЩ също не показват особен желание да приемат бежанци и очевидно тежестта е върху Европа, което няма как да не доведе до кризи”, обясни Кунева.. По думите й това, че България за ден-два се справи със ситуацията в Харманли показва, че страната има капацитет да разработи ефективни мерки и да се справя с управлението при подобни кризи, като се обяви за съвместно действие на институциите. 

„Недопустим политически инфантилизъм е 100 % мажоритарно гласуване. Подценихме темата, защото сметнахме, че след като сме предложили преференция без праг – което е честно и справедливо, то това е ясно за всички, бидейки чисто гласуване за личности. Подценихме и това, че след като няма нито една система, основана на 100 % мажоритарни избори, то и България няма да предприеме такъв авантюризъм”, посочи Кунева. Тя допълни, че за ДБГ и Реформаторския блок (РБ) това е неприемлива система, защото не дава представителност на хората и крие рискове от влизане в парламента на олигарси и хора, които не представляват гражданите, както и от връщане към двупартиен модел. 

Във вторник в 13,30 часа в Народното събрание ще има голям дебат с топ експерти, политици, партии, специалисти, неправителствен сектор, за да се търси решение на въпроса за мажоритарното гласуване и рисковете и преимуществата от него. 

Според Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на РБ,  националпопулистите твърдения са влезил връх връх и срещу тях трябва да се изправи разумна политика, която слага не партийни и предизборни, а националните интереси и сигурност на първо място. Идеята на правителството да се разделят хората в центъра в Харманли на две групи - семейните, с децата и спазващите правилата, и другите, които участваха в сблъсъците, които нарочно унищожават документите си и са опасни за останалите с агресивното си поведение, е много добра. „Аз съм за екстрадиция на вторите, както излезе с декларация и РБ вчера”, подчерта Найден Зеленогорски. Той допълни, че решението е да се създадат центрове извън населените места, което дава друга възможност за контрол на ситуацията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама