С две премиери започна ФОБИ в Стара Загора

14:36, 29 ное 16 / Култура 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Красимира Чахова, зам.- кмет на община Стара Загора и директорът на Държавна опера Стара Загора откриха снощи 47-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора. Церемонията започна с едноминутно мълчание и аплаузи в памет на Почетния гражданин на Стара Загора проф. Александър Йосифов, който имаше трибуна и редица изяви на сцената на първата извънстолична опера.

„Вярвам, че високият стандарт на фестивала ще се запази и тази година, а неговият дух ще надхвърли пределите на България със създадената миналата година Балканска оперна мрежа. Уверен съм, че почитателите на оперното и балетното изкуство за пореден път ще се насладят на разнообразна и качествена фестивална програма. Искрено се радвам, че в програмата на 47-то издание на ФОБИ неизменно стои музикалното възпитание на младите хора.“, се казва в приветствието на кмета на града Живко Тодоров, по повод събитието.

„Радостна съм, че старозагорската сцена ще бъде домакин на най-добрите спектакли на българските театри за опера и балет у нас, създадени през последния творчески сезон“, заяви Красимира Чахова.

През 1967 г. по инициатива на обществеността, градската управа и ръководството на Старозагорската опера се провежда първият музикален фестивал “ Декемврийски музикални дни “ – от 3 до 9 декември . С откриването на новата оперна сграда през 1971 г., музикалният фестивал се превръща във Фестивал на оперното и балетното изкуство. Оттогава той си остава единственият специализиран музикален фестивал с водещо място в културния живот на страната.

Тазгодишното издание се откри с два блестящи спектакъла на Старозагорската опера - операта „Селска чест“ от Маскани и балетът „Делвата“ от Казела, чиято национална премиера бе снощи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама