Борбата със сивия сектор обсъдиха в Клуба на работодателя в Стара Загора

13:01, 30 ное 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борбата със сивия сектор и работещите без осигуровки и трудови договори, обсъдиха на месечната си среща  членовете на Клуб на работодателя Стара Загора. Специални гости  бяха Емил Христов, председател на Общински съвет Стара Загора и Ленка Желязкова, началник отдел „Безопасност на труда“ в Дирекция Инспекция по труда Стара Загора.

Разиксвани бяха основни проблеми, които са от голямо значение за развитието на града, като борбата със сивия сектор – причини за увеличаването и последствия, както и резултатите от срещата с Индъстри Уоч, която Клубът инициира.

Председателят на Клуба Димитър Янков откри дискусията с тревожната констатация, че в последно време се наблюдава рязко увеличение на работещите в сивия сектор без трудови договори, без да плащат осигуровки и данъци. От това реално губят всички както възложителите, защото получават продукт със съмнително качество, държавата защото не реализира необходимите приходи, така и самите работещи по този начин, защото често не им се плаща. Ленка Желязкова се съгласи, че това наистина е огромен проблем, но с настоящите закони е трудно решим, особено що се касае до така наречения стопански начин на строителство. Освен това сподели, че на този етап няма, а би трябвало да се изисква и Регистрационен режим на гражданските договори, за да могат и те да бъдат проверявани, а не както е сега, след представяне да могат лесно да бъдат унищожавани.

Стигна се до решение Ленка Желязкова да изготви списък с предложения за законодателни промени в тази насока, които Клубът на работодателя да представи на депутатите, избрани от региона, за да бъдат внесени за разглеждане в Парламента.

Председателят на клуба Димитър Янков разказа накратко за срещата с Георги Стоев, представител на Индъстри Уоч, изследователска и консултантска компания, участвала в създаването на „Икономическа зона Тракия“ в Пловдив и два клъстера, която е привлякла досега над 1 милиард инвестиции и е открила над 15 000 работни места. Индъстри Уоч предлагат мониторинг и анализ на макроикономическата динамика, политическия риск и бизнес средата в Стара Загора, като основа за по-добри инвестиционни решения.

Емил Христов сподели, че ще обсъдят с кмета Живко Тодоров всички предложени на събранието инициативи на Клуба на работодателя, като стойността на това изследване да се финансира от община Стара Загора и бъде заложено в бюджет 2017, както и да се уговорят скорошни работни срещи между кмета на община Стара Загора, кмета на община Казанлък, кмета на община Раднево и Клуба на работодателя, за да се обсъди предложението на Индъстри Уоч и да се започне съвместна работа по проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама