Зелена автобусна спирка правят в Стара Загора

13:56, 06 дек 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стара Загора е победител в гласуването за избор на място за реализация на проекта-победител в Загорка Зелен Фонд 2016, съобщиха от пивоварната. Областният град  получи най-много гласове и ще има своя зелена автобусна спирка.

Стара Загора е мястото, където ще бъде реализиран проектът-победител от конкурса „Загорка Зелен Фонд 2016” - „Автобусна спирка“. Това решиха гласувалите за място, където да се изгради зелената автобусна спирка. Казанлък също се бори да бъде локацията, но при закриване на гласуването, Стара Загора бе получила повечето гласове.  „Загорка“ АД ще осъществи проекта в Стара Загора, със собствени средства в размер до 50 000 лв.

„Автобусна спирка“ на екип от студентките в Лесотехническия университет в София - Виктория Еленкова, Стефани Згурева и Теодора Иванова е оригинален и приложим в градски условия. Дизайнът на автобусната спирка комбинира практична конструкция с озеленен покрив, който има възможност и за допълнително „усъвършенстване“, като например поставяне на соларна система. Покривното озеленяване е от видове, които са устойчиви на неблагоприятни условия на средата, бързо се възстановяват и участват в усвояването на прахови частици и въглеродния диоксид, а и създават приятно зелено място в градската среда.

За шеста поред година, „Загорка Зелен Фонд” потърси най-зелената идея измежду предложенията на гражданите и неправителствения сектор. Десетки проекти се включиха в националния конкурс в категориите на участие „Пестене на енергия” и „Пестене на вода”.

 Инициативата „Загорка Зелен фонд” стартира през 2011 г. като част от програмата за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие на „Загорка” - „Създаваме по-добър свят". През последните 6 години инициативата се провежда под формата на публичен национален конкурс за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорски регион. От 2014 г. в конкурса могат да участват и физически лица. Инициативата предвижда „Загорка" АД да изпълни със собствени средства най-добрия проект от конкурса, като за целта авторитетно жури оценява всички получени зелени идеи и излъчва победител.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама